Referenties

Completer beeld

“Ik was iemand die rationeel was. Ik deed alles met het hoofd, weinig met gevoel. Dit was een van de redenen waarom ik samen met mijn voormalige collega de training Transformational Presence (TF) volgde in 2018. Omdat bij de training zowel coaches als leaders waren, hebben we Petra daar ontmoet. We hadden een klik én wilden TF blijven inzetten, daarom hebben we haar gevraagd ons als directie te begeleiden. En dat doet ze nog steeds.

Verbinding

Door nu ook in te voelen wat de situatie nodig heeft, en niet alleen te beredeneren, is er meer balans en een completer beeld wat er speelt. Ja, natuurlijk was het in het begin spannend, anders en een beetje gek toen we dit introduceerden. Het resultaat is dat we nu verbinding zoeken, en meer waarde hechten aan relaties. Voorheen waren we vooral veel aan het zenden, en er waren te vaak momenten waarop we langs elkaar heen communiceerden. Nu zijn we veel bewuster wat er onderling gebeurt, dat werpt zijn vruchten af.

Petra is sterk in voelen. Tegelijkertijd is ze down-to-earth en staat ze met beide benen op de grond. Hierdoor doseert ze het voelen en blijft het ook altijd concreet. Ze denkt ‘out of the box’ en werkt zorgvuldig. Hierdoor voegt ze iets heel waardevols toe. Bovendien is het een leuke, aardige en positieve vrouw met veel energie.”

Robert Pasteuning, Directeur BAM Infra Rail  

Zelfinzicht

“Ook al doe ik zelf veel aan zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling het blijft goed om regelmatig – op een zeker niveau – met iemand te sparren. Zeker als diegene weet wie je bent en buiten je eigen organisatie staat. Vanuit mijn rol vragen veel verschillende zaken mijn aandacht en energie. Maar als ik midden op de dag met Petra een rondje ga wandelen, kom ik al gauw in een andere versnelling en state-of-mind. Of beter gezegd: in de vertraging. Het is opvallend hoe snel dit dan gaat en welke inzichten er dan gelijk voorbij komen.

Onze gesprekken gaan aan de hand van een thema dat zij goed voorbereidt. Meestal is dat in eerste instantie niet leidend, maar gedurende het gesprek schuift ze het naar voren in de dialoog die we hebben, meestal over dat wat mij bezighoudt op dat moment. Vaak past dat thema dan ook bij de zaken die op dat moment spelen of waar ik vanuit mijn eigen reflectie en verdieping mee bezig ben, dat is altijd mooi om te zien.

Bijzonder aan Petra is haar open maar tegelijkertijd toch directe manier van vragen. Hierbij reflecteert ze zeer scherp. Het blijft bij haar niet alleen bij praten en zingeving, er komen ook acties uit voort, zodat je jezelf verder aanscherpt en ontwikkelt. Haar spirituele kant moet wel bij je passen. Maar als je daar open voor staat, is het heel waardevol. Mij triggert het wel, het moet namelijk wel ergens over gaan. Sake Algra, directeur T-systems Nederland en auteur van ‘Zen in de Boardroom.”

Sake Algra, directeur T-systems Nederland en auteur van ‘Zen in de Boardroom’

Rust, openheid & ruimte

“Petra werkt al geruimte tijd voor KVL, ze coacht onze medewerkers en begeleidde high potentials bij onze klanten om hen beter telaten landen. Met grote waardering. Laatst heb ik zelf een sessie met haar gehad. Ik liep rond met een frustratie. Die enkele sessie bracht me rust, openheid en ruimte. Ik kan nu luchtiger naar de situatie kijken en van daaruit rustig handelen.

Opvallend is de goede voorbereiding van Petra, en dat ze zowel de mind als het hele lijf, inclusief onderbewustzijn erbij betrekt. Het gaat dus diep, veel verder dan alleen het hoofd waar we vaak denken dat daar de antwoorden vandaan komen. Ze is coachend direct, daarmee bedoel ik dat ze terugkoppeling geeft: ze zegt wat ze voelt bij jouw antwoorden. Dit vind ik prettig. Daarnaast is ze kernachtig en gerichtop de ontwikkeling van je eigen kracht. Het fijne is dat ze zowel oog heeft voor de mens als voor de business context. Een sessie met Petra is helend.”

Vincent de Leeuw, Founder & Partner KVL – Bringing Analytics to the People.

Ander Perspectief

“Ze leeft zich goed in. Ook let ze heel erg op wat ze krijgt aangereikt en maakt daar gebruik van. Dat laatste kan van alles zijn: een boek dat automatisch openvalt op een bepaalde pagina, een nummer op de radio, een vogel, …

Deze gevoelsmatige manier van voorbereiden en werken is bijzonder. Als je bijvoorbeeld met haar op een splitsing staat tijdens een wandeling, en je gaat linksaf dan laat ze je die keuze vertalen naar het vraagstuk waar je mee loopt.

Ze pakt dingen niet alleen op een andere manier op, ze laat je ook op een andere manier kijken. Door haar kreeg ik vaak een ander perspectief als ik vastzat in mijn gedachten, en kon ik weer beweging creëren in dat waar ik naartoe wilde.”

Jet de Boer – Lasseur, directeur Techniek RET Rotterdam, werkte samen met Petra in de tijd dat ze directeur was bij BAM Infra Rail.

Ontketent van de druk

“In het begin van mijn carrière legde ik mezelf een enorme druk op om te presteren. Ik ben nog steeds ambitieus, maar door de gesprekken met Petra ben ik ontketent van deze druk, wat een heel vrij en rustig gevoel geeft. Ik klamp mij niet meer vast aan een direct resultaat. Mijn werk zie ik nu veel meer als een proces, waar ook andere aspecten meewegen dan die je op het eerste oog ziet. Zoals mijn bijdrage aan de transitie van het bedrijf, iets dat dus mijn functie overstijgt.

Werken gaat nu meestal in een natuurlijke flow. Ik werk meer vanuit mijn gevoel en laat me sturen door mijn intuïtie. In het begin vond ik dit best lastig. Misschien zelf een beetje zweverig ook. Maar Petra geeft je vertrouwen. Waardoor ik mezelf hier aan over durf te geven. Dit leidt ertoe dat werken makkelijker gaat, en ook resultaat geeft. Ik ben veel meer mezelf, dat geeft vertrouwen en hierdoor ervaar ik minder ‘push’ en stress.

De wandelingen met Petra brengen mij dus in balans, het haalt de druk van mijn schouders. Bij een aantal sessies leek het zelfs alsof ik naar de masseur was geweest. Ze brengt je in het nu, terug naar jezelf. Heel bijzonder.

Petra is een lieve overtuigende vrouw die op je gemak weet te stellen, en je vertrouwen wint en behoudt. Ze stelt scherpe vragen waardoor je gaat nadenken en ze veel los krijgt. Petra heeft mij inzicht gegeven in mijn potentieel waardoor mijn wereld is vergroot. Dit biedt mij enorm veel vrijheid.”

Martin Vermeule, Sales lead bij KVL